AGATA KRÓLAK – projektantka i ilustratorka, absolwentka gdańskiej ASP, asystentka i doktorantka w Pracowni Podstaw Komunikacji Wizualnej dr Adama Kamińskiego tejże uczelni, autorka książek („Ciasta, ciastka   i takie tam”, „Z działki, z lasu i takie tam” wyróżniona Znakiem Jakości Trójki, „Różnimisie”, „Robimisie”, „Wytwónik domowy”nagrodzona w plebiscycie Must Have 2014). Laureatka COW International Design Festival, uczestniczyła w 23 Biennale Plakatu w Wilanowie i 24 Biennale Ilustracji w Bratysławie. Jej prace prezentowane były na wystawach w Polsce i za granicą (Trójmiasto, Opole, Poznań, Bruksela, Dnietropietrowsk, New Delhi), oraz na portalach i blogach projektowych (m.in. Mango Popsicle, Handmade Charlotte, Design and Paper, Kickers& Conkers, Jealous Curator). Jej ilustracje można spotkać w Zwierciadle, Chimerze, Charakterach i Zwykłym Życiu. Agata Królak jest autorką książek,  plakatów, tworzy ilustracje prasowe i oprawę wizualną do różnych typów muzyki.
Mieszka i pracuje w Gdańsku

http://agatakrolak.com/

http://culture.pl/pl/tworca/agata-krolak

Jej styl graficzny jest wielce oryginalny, nawiązujący  estetyką do  prac dziecka. Artystka tworzy dowcipne collagé złożone z wycinków gazet, kleksów, nonszalanckich bazgrołów okraszonych szkolnym liternictwem przypominającym odręczne zapiski z uczniowskiego zeszytu. Swoje kompozycje zestawia ze starymi zdjęciami znalezionymi  na nowojorskich pchlich targach i w antykwariatach. Całość układa w fantazyjny, surrealny język wizualny atrakcyjny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Antykwariaty, pchle targi, stare czasopisma szalenie ją inspirują, oczywiście są jeszcze inne. Należą do nich podróże, kosmos, spotkania z nowymi ludzi i …dziecięca zabawka …kalejdoskop.

Inny aspekt jej portfolio, to tworzenie plakatów. „Chyba lubię o sobie myśleć, że moje plakaty są trochę jak muzyka z Abletona, mam kilka ścieżek, które tnę, powielam, modeluję – powstaje wtedy jakby wizualny remiks”- opowiada artystka.

„Ciastka, ciasta i takie tam” oraz „Z działki, z lasu” złożone są z przepisów zebranych od rodziców i przyjaciół. Książki te odbiegają od stereotypowych wydawnictw kucharskich. Zabierają czytelnika do czasów dzieciństwa, poruszają osobiste nuty i przywołują okruchy wspomnień. Są lekkie i zabawne, wystylizowane na szybkie, podręczne notatki, zapiski ze skrótami i pieszczotliwymi „przeinaczeniami”.

„Ciastka…” zawierają słodkie przepisy, „Przetwory …”receptury domowych „weków”, po które na nowo chętnie sięgamy. Znajdziemy w niej przepis na ketchup, kompoty, dynie marynowaną, lemoniadę czy smarowidła. W każdym z przepisów zostały wykorzystane polskie skarby natury – agrest, dzika róża, jarzębina, ale nie tylko – są tam również międzynarodowe przysmaki – guacamole, humus czy mango lassi.  Kompozycje Agaty Królak zabierają nas  w nostalgiczną podróż do krainy dzieciństwa: przydomowych spiżarni, babcinych kredensów i kuchennych zakamarków. Zwinna kreska i paleta czystych barw doprawione poczuciem humoru składają się na dynamiczny i przewrotny mikroświat artystki, do którego zostaliśmy przez nią zaproszeni.

 

komisarz wystawy: Elżbieta Miśkiewicz-Zamojska