W kolejnym odcinku polecanych przez nas pozycji książkowych będzie sezonowo, soczyście i baaardzo smakowicie! Coś dla kochających sztukę, ale także… gotowanie!

T jak truskawki, T jak tarta…. sezon na nie trwa, a my zapraszamy do wypróbowania przepisu z książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej wyd. Dwie Siostry. Polecamy przepis (przepisy) i piękną edytorsko książkę. Ale jak to? W cyklu „Poczytajmy o sztuce”? Tak, to sztuka cukiernicza, fantastycznie połączona z grafiką. Artystka łączy kaligrafię, lekką plamę barwną i wysmakowaną kreskę. Posługuje się żmudną techniką linorytu. Wszystko tworzy ręcznie, na papierze, ołówkiem, piórem, stalówką, akwarelą. Swoje rysowane przepisy prezentowała w galerii Tarnobrzeskiego Domu Kultury w ramach cyklu „Elle a créé”, (wtedy też nas odwiedziła), „słodko rysuje” w miesięczniku Kuchnia. Jest autorką ilustracji do książek („Zwierzyniec” Jerzego Bralczyka, „Droga przez mąkę” Łukasza Modelskiego, „Wielki Skarb” Marcina Sendeckiego), przygotowała rysunki (razem z Janem Bajtlikiem) na wystawę “Je mange donc je suis” w Musée de l’Homme w Paryżu, plakaty edukacyjne Fundacji „Szkoła na widelcu” i wiele innych realizacji. Miłego oglądania i smakowania.

Poleca Elżbieta Miskiewicz-Zamojska

 

Alfabet ciast

tekst, zdjęcia i ilustracje: Zofia Różycka

Wydawnictwo Dwie Siostry